Terug naar de homepagina
MONDGEZONDHEID DOOR GEZONDE VOEDING - Thumbnail

MONDGEZONDHEID DOOR GEZONDE VOEDING

Gezonde tanden en vooral gezond tandvlees is belangrijk omdat het indicatoren zijn van een algeheel goede gezondheid. Het onderhouden van het gebit is gelukkig voor de meeste mensen een vanzelfsprekendheid. De tandarts is de eerste medicus geweest die werkte en werkt vanuit de preventie gedachte. Het halfjaarlijks controleren van het gebit en het tandvlees op gaatjes en algehele conditie, is een gewoonte voor de meeste mensen. Bepalend voor de gezondheid van ons gebit en tandvlees is dat wat we in onze mond stoppen! De meeste mensen weten wel dat veel suikers en zuren schade aanrichten en dat teveel zoetigheid zorgt voor gaatjes en dat de conditie van het tandvlees achteruitgaat door slecht te poetsen en niet te flossen of te ragen. Maar hoe zit het nu werkelijk met ons eetgedrag en kunnen we door aanpassingen te doen, nog meer verbeteren aan onze conditie en algehele mondgezondheid? De meeste tandheelkunde experts zijn het eens, een gezond eetpatroon draagt bij aan een goede mondgezondheid. Er zijn diverse studies die aantonen dat een eetpatroon met omega 3 vetzuren (via vis of van plantaardige oorsprong), vitamine C (via fruit) en vitamine D (via zonlicht) en veel vezels (via groenten en fruit) bijdraagt aan een goede gezondheid o.a. van de mond. Vooral fruit en groenten, rijk aan duizenden micronutriënten blijken uit tientallen studies een grote bijdrage te leveren aan gezond tandvlees en een positief effect te hebben bij tandvleesaandoeningen. Vrij recent is er aan de Universiteit van Poznan (Polen) een meta-analyse gepubliceerd waarbij 181 potentiële studies zijn bekeken en uiteindelijk 15 studies zijn geselecteerd. In totaal namen meer dan 10.000 mensen tussen 15-90 jaar deel aan de studies. De bevindingen; dagelijkse consumptie van 5 porties fruit en groenten per dag kan mogelijk preventief werken tegen progressie van parodontitis en zelfs tandverlies. De auteurs stellen dat educatie van de patiënt en het meer integreren van specifieke fruit en groenten bij het behandelen van parodontitis en gingivitis een bijdrage kunnen leveren aan het behandelprogramma. In dat laatste zit het probleem. Te veel mensen denken dat ze gezond eten. Elke dag verse groenten en fruit eten en 2x in de week vis, is voor de meeste mensen 'bewijs' dat men gezond eet. In onze huidige moderne samenleving kom je er daar niet meer mee. Niet alleen toont de bovenstaande meta-analyse aan dat we minstens 5 porties fruit en groenten moeten eten (minstens 400 gram). De overgrote meerderheid in Nederland haalt niet eens de 200 gr groente en 2 stuks fruit 7 dagen per week. We eten 131 gram groenten en 113 gr fruit per dag. Ook al is het advies van WHO en Voedingscentrum o.a. op grond van bovenstaande meta-analyse 450 gram groenten en fruit per dag, we halen het dus niet. Het grijpen naar vitaminepillen blijkt niet de (volledige) oplossing om deze gaten te dekken. Omdat steeds meer studies uitwijzen dat de gezondheid bevorderende effecten van groenten en fruit alleen plaatsvinden als je ze eet en niet als je bepaalde vitamines uit hun natuurlijke omgeving haalt en in een pil stopt. Het blijkt dat vitamines efficiënter werken en worden opgenomen vanuit hun oorspronkelijke bron, de groenten en fruit zelf. Reden; Er zitten duizenden plantenstoffen in groenten en fruit die o.a. werken als antioxidanten en een samenwerkingsverband aangaan met de aanwezige vitamines en mineralen en als één groot orkest in elke menselijke cel samenwerken. Een voorbeeld is hierbij een grote studie waarbij groenten en fruit inname, vit C en Vit E supplementen werden vergeleken bij het voorkomen van Macula degeneratie, meest voorkomende oorzaak van blindheid bij ouderen. De met antioxidant werking geassocieerde vitamines in geïsoleerde vorm bleken minder effectief te werken dan fruit (vooral bananen) en in mindere mate groenten (b.v. spinazie) en vitamines.